Хюстън, имаме проблем – фразата, която остава в историята след аварията

...
Хюстън, имаме проблем – фразата, която остава в историята след аварията
Коментари Харесай

Аполо 13“ е най-реалистичният филм за Космоса

„ Хюстън, имаме проблем ” – фразата, която остава в историята след повредата на борда на галактическия кораб Аполо 13 през 1970г. Във филм от 1995-та режисиран от Рон Хауърд се показват трагичните събития оттогава, а сюжетът е приспособен от книгата Lost Moon ( " Загубена Луна " ) на Джим Ловел и Джефри Клугер.

Филмите могат да бъдат бягство от всекидневието. Зрителите могат да се потопят в един напълно фиктивен свят или исторически интервал. Но някои  филми  по действителни събития са по-точни от други.  

„ Аполо 13 “ от 1995 година е филм, в който феновете могат да се насладят освен на динамичността на действието, само че и на съвсем прецизен преразказ на това какво се случва по време на една истинска  галактическа задача.

Пенсионираният астронавт на НАСА Крис Хадфийлд удостовери това.

 

Chris Hadfield reviewing space movies is absolutely sending me pic.twitter.com/bOZHwtg8Gz
— thoroughly modern millie (@accordingtodupe) August 14, 2022
Хадфийлд е боен водач и някогашен астронавт, станал прочут със статусите си в Туитър с видео записи от Космоса. За Vanity Fair той разяснява разнообразни галактически филми, измежду които и режисирания от Рон Хауърд „ Аполо13 ”,  с присъединяване на Том Ханкс , Бил Пакстън и Кевин Бейкън . В изявлението водачът споделя, че за него това е най-реалистичният филм.

Нека напомним историята в резюме. Аполо 13 е седмият пилотиран галактически транспортен съд от програмата Аполо на НАСА и трети изстрелян за кацане на Луната. Това е първият галактически транспортен съд, претърпял повреда отвън земна орбита и съумял да се завърне наред на Земята, след обиколка към Луната. Емблематично за задачата в всеобщото схващане остава радиосъобщението „ Houston, we’ve had a problem ", с което астронавтите рапортуват за повредата на центъра за надзор на полетите в Хюстън.

 

Minutes after broadcasting on live TV, an Apollo 13 astronaut uttered the most famous phrase in spaceflight history. https://t.co/a5IQd62ugx
— AccuWeather (@accuweather) August 7, 2022
Независимо дали кино лентата на Рон Хауърд следва напълно точно действителните събития от случая, „ Аполо 13 ” е от „ наложителните ” филми. История за оцеляване, воля, религия и съобразителност. Чудесен образец за верни решения и дейности по време на рецесия. И в случай че нямате други проекти за по-късно, вземете си пуканки на прибиране и си направете киновечер.

Няма да съжалявате!

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР